بیمه بدنه خودرو چیست؟

زمان تقریبی مطالعه 8 دقیقه
What is car body insurance

اگر به عنوان دارنده خودرو گذرتان به مراکز درمانی، فروشگاه‌های قطعات یدکی و یا تعمیرگاه‌های خودرو افتاده‌باشد حتما با هزینه‌های سرسام‌آور اینگونه خدمات آشنا شده‌اید. همین‌ جاست که اهمیت و ضرورت بیمه خودرو مشخص می‌شود! در واقع  بیمه اعم از؛ بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه ماشین هم‌چون فرشته‌ای نجات ‌بخش مالک خودرو را در مقابل تبعات انواع حوادث جانی و مالی حفاظت می‌کند.

اگرچه تمامی دارندگان وسایل نقلیه عموما با بیمه شخص ثالث آشنایی دارند چرا که خرید این بیمه اجباری و الزامی است (به همین علت همراه نداشتن آن منجر به جریمه خواهد شد)، اما برعکس برخی رانندگان از مزایای بیمه بدنه چندان مطلع نیستند زیرا  از نظر قانونی هیچ اجباری برای خرید بیمه بدنه خودرو وجود ندارد. بد نیست بدانید که مزایای داشتن بیمه بدنه ماشین به قدری زیاد است که اکثر مالکان خودرو از این بیمه به عنوان مکملی برای بیمه شخص ثالث استفاده می‌کنند.

اگر شما هم جزو آن دسته از رانندگان هستید که نمی‌دانید بیمه بدنه خودرو چیست؟ باید بگوییم؛ بیمه بدنه در جریان سوانح و تصادفات گوناگون خسارت‌های وارد شده به بدنه خودرو اعم از؛ تصادف (حتی در صورت مقصر بودن راننده)، آتش‌سوزی و سرقت را جبران می‌کند. این بیمه اختیاری برخلاف بیمه شخص ثالث که خسارات جانی و مالی واردشده به شخص ثالث را تقبل می‌کند، ضررها و خسارت‌های واردشده به مالک خودرو را تضمین می‌کند.

با انواع پوشش های بیمه بدنه آشنا شوید

Learn about the types of body insurance coverage

اکنون که می‌دانید بیمه بدنه چیست، وقت آن است که با انواع پوشش‌های این بیمه نیز آشنا شوید. مانند تمامی بیمه‌نامه‌ها تعهدات بیمه بدنه ماشین نیز به دو‌ دسته پوشش‌های اصلی و فرعی (تکمیلی) تقسیم می‌شود که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

پوشش های اصلی بیمه بدنه خودرو

منظور از پوشش‌های اصلی آن دسته از تعهداتی است که شامل تمامی خریداران بیمه بدنه ماشین می‌شود و برای استفاده از آن‌ها نیاز به پرداخت حق بیمه بیشتر نیست. قوانین بیمه بدنه خودرو برای این دسته از تعهدات، شامل موارد زیر است.

  • واژگونی و سقوط
  •  صاعقه
  •  آتش‌ سوزی
  •  انفجار
  • هرگونه تصادف خودرو با ماشین دیگر، جسم ثابت و یا متحرک
  • سرقت خودرو (دزدیده‌ شدن یا آسیب‌های ماشین و تجهیزات اضافی آن که در بیمه‌نامه درج شده باشد)
  • خسارات ناشی از انتقال خودرو
  • خسارات وارد شده هنگام تصادف
  • پوشش ۵۰ درصدی (متناسب با قیمت نو وسیله مورد نظر)
  • ایجاد خسارت به تایر یا چرخ‌های خودرو

پوشش های فرعی یا تکمیلی بیمه بدنه خودرو

بیمه‌شده برای استفاده از پوشش‌های فرعی برخلاف پوشش‌های اصلی باید مبلغ بیشتری را پرداخت نماید. انتخاب هر یک از این پوشش‌ها اختیاری است و دارنده خودرو می‌تواند متناسب با نیاز خود یک یا تمامی آن‌ها را تقاضا کند.

  • بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل و …
  • شکستن شیشه
  • پاشیدن اسید، رنگ و یا مواد شیمیایی
  • ترانزیت
  • خواب خودرو
  • حذف فرانشیز بیمه بدنه
  • پوشش‌های مربوط به حذف استهلاک
  • خسارت‌های واردشده در اثر کاهش ارزش خودرو
  • پوشش‌های مربوط به خسارت کشیده شدن میخ روی خودرو
  • ایاب و ذهاب
  • پوشش‌های مربوط به نوسانات بازار
  • افت قیمت خودرو
  • سرقت لوازم جانبی

استثنائات بیمه بدنه خودرو

هر بیمه‌ای یکسری تعهدات را پوشش نمی‌دهد که به آن استثنائات بیمه گفته می‌شود. استثنائات بیمه بدنه ماشین نیز به شرح زیر است.

  • عدم جبران خسارت در صورتی که راننده گواهینامه نداشته باشد
  • انفجارهای هسته‌ای
  • عدم جبران خسارت در صورت فرار از دستور توقف پلیس
  • وارد کردن خسارات عمدی به ماشین توسط خود مالک خودرو
  • بارگیری بیش از حد توان خودرو

انواع بیمه بدنه را بشناسید

Know the types of body insurance

اکنون که می‌دانید «بیمه بدنه ماشین چیست» قصد داریم تا شما را با انواع بیمه بدنه نیز آشنا کنیم. شرکت بیمه مرکزی به‌منظور استفاده کلیه مالکان خودرو از مزایای بیمه بدنه سعی کرده‌است تا با در نظر گرفتن بیمه‌های بدنه متفاوت گستره بیشتری از دارندگان ماشین را به خرید این بیمه کاربردی تشویق کند. بیمه بدنه نقش به سزایی در کاهش هزینه‌های تعمیر خودرو به خصوص تعمیر ماشین‌های لوکس یا غیر متعارف دارد بدین منظور شما مالک هر نوع خودرویی که باشید می‌توانید یکی از انواع بیمه‌های بدنه زیر را خریداری نمائید.

بیمه بدنه یک روزه (روزانه)

بیمه بدنه دارای اعتبارنامه‌های متفاوتی از یک روزه، سه ماهه، شش ماهه تا یکساله است. شاید برایتان سؤال باشد که بیمه بدنه یک روزه به چه دردی می‌خورد؟! بیمه بدنه روزانه زمانی به کار دارندگان خودرو می‌آید که آن‌ها قصد دارند سفری یکروزه را تجربه کنند و یا به مدت یک روز خودرو خود را در اختیار غیر قرار دهند در اینگونه موارد دارنده خودرو جهت پیشگیری از خسارت‌های ناشی از حوادث احتمالی اقدام به خرید بیمه بدنه یک روزه می‌کند.

توجه داشته‌باشید که خرید بیمه بدنه روزانه مستلزم داشتن یکسری شرایط است که می‌توانید قبل از تهیه، از طریق مشاوران بیمه مورد نظر خود از جزئیات آن آگاه شوید. پوشش بیمه بدنه روزانه تفاوتی با بیمه‌های بدنه بلند مدت ندارد. هزینه این نوع بیمه به‌صورت روزشمار محاسبه شده و نقدا دریافت می‌شود. مبلغ بیمه بدنه یک روزه معمولا بیشتر از بیمه‌های بلند مدت است.

بیمه بدنه اجاره‌ای

این نوع بیمه‌ همانطور که از نامش پیدا است مناسب آن دسته از افراد و شرکت‌هایی است که خودروی خود را اجاره می‌دهند. حتما دیده یا شنیده‌اید که برخی افراد برای شرکت در مجالس مهمانی، جلسات سری و … از خودروهای لوکس استفاده می‌کنند. معمولا این افراد جهت اجاره خودروی لاکچری مد نظر خود به شرکت‌های اجاره دهنده خودرو مراجعه می‌کنند.

خودروهای اجاره‌ای دارای بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث هستند تا در صورت بروز هرگونه سانحه شرکت بیمه خسارت‌های واردشده را تقبل کند. توجه داشته‌باشید که هنگام اجاره این نوع خودروها ارزش بیمه برابر با ارزش خودرو باشد، چرا که در صورت عدم تطبیق ارزش خودرو با ارزش بیمه، شرکت بیمه‌ای تنها مقدار خسارتی که به اندازه‌ی مبلغ حق بیمه‌‎ باشد را پرداخت می‌کند و مابقی را خود فرد زیان دیده باید جبران نماید.

بیمه بدنه کیلومتری (پیمایشی)

همانطور که اشاره کردیم شرکت‌های بیمه تلاش می‌کنند تا با ارائه بیمه‌های متفاوت تعداد بیشتری از جامعه دارندگان خودرو را به خرید این بیمه تشویق کنند بدین منظور برخی از شرکت‌ها مانند؛ بیمه سامان، البرز، کارآفرین و… اقدام به فروش بیمه بدنه جدیدی تحت عنوان «بیمه بدنه پیماشی یا کیلومتری» کرده‌اند. در واقع این بیمه مناسب آن دسته از مالکان خودرو است که کمتر از حد معمول (۱۵ هزار کیلومتر) از خودروی خود استفاده می‌کنند. بیمه بدنه کیلومتری دارای سه بسته؛ ۵، ۸ و ۱۲ هزار کیلومتری است که صاحبان خودرو می‌توانند متناسب با نیاز خود بهترین آن را انتخاب نموده و حق بیمه لازم را پرداخت نمایند.

بیمه بدنه مدل پائین

امروزه با ساخت خودروهای جدید داخلی و ورود ماشین‌های خارجی  ماشین‌های مدل پائین کمتر به چشم می‌خورند اما نمی‌توان از این واقعیت چشم‌پوشی کرد که هنوز هم هستند کسانی که از این نوع خودروها استفاده می‌کنند پس تکلیف بیمه خودروی این دسته از مالکان خودرو چیست؟ طبق قانون بیمه، ماشین مدل پائین به خودرویی گفته می‌شود که بین ۱۵ تا ۲۰ سال از زمان تولید آن گذشته باشد.

البته نمی‌توان خیلی دقیق به این عدد استناد کرد چرا که مدل خودرو نیز در برآورد قدیمی بودن آن دخیل است، به‌طور مثال از نظر بسیاری شرکت‌های بیمه‌ای ماشین پرایدی که ۱۵ سال از زمان تولید آن گذشته باشد دیگر قابلیت بیمه شدن را ندارد! پس به طور کلی بیمه بدنه مدل پائین، شامل خودروهایی که بیشتر از ۲۰ سال از زمان تولیدشان گذشته باشد نمی‌شود. نکته اینجا است که این ۲۰ سال بسته به سال ساخت و مدل خودرو متفاوت است و هر شرکت بیمه در مورد این ارزیابی قوانین مختص خود را دارد که بهتر است قبل از خرید بیمه بدنه مدل پائین از آن‌ها آگاه شوید.

بیمه بدنه نامتعارف

از نظر بیمه مرکزی در یک دسته بندی کلی ما دو نوع خودروی؛ متعارف (معمولی) و غیرمتعارف (لوکس) داریم. نحوه پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث به خودروهای معمولی و غیر معمولی بر اساس سقف تعهدات بدنی که در ابتدای هر سال اعلام می‌شود انجام می‌گیرد یعنی اگر خودروی شما در زمان وقوع حادثه ارزشی معادل یا کمتر از ۵۰ درصد دیه یک مرد مسلمان در ماه حرام را داشته‌باشد جزو خودروهای معمولی محسوب شده و خسارت واردشده تا سقف تعهدات شرکت بیمه‌تان به‌صورت تمام و کمال پرداخت می‌شود اما اگر ارزش خودروی شما در زمان وقوع حادثه بیش از این مبلغ باشد ماشین‌تان در رده خودروهای گران قیمت قرار گرفته و مابقی مبلغ را راننده باید پرداخت کند، اینجا است که بیمه بدنه نامتعارف به کمک‌تان می‌آید. در واقع خرید بیمه بدنه خودروهای لوکس بیشتر از خودروهای معمولی ضرورت دارد چرا که در مواقع بروز حادثه و خسارت، بیمه بدنه خسارات مالی خودروی مقصر را تا سقف تعهدات خود به صورت کامل پرداخت می‌کند.

مبلغ بیمه بدنه ماشین چگونه محاسبه می شود؟

How is the car body insurance amount calculated

اکنون که متوجه شدید بیمه بدنه شامل چیست، وقت آن است که درباره شیوه محاسبه این بیمه صحبت کنیم. قیمت بیمه بدنه شرکت‌های مختلف بر اساس سطح توانگری و سقف پرداختی خسارات آن‌ها  متفاوت است. اما اساس محاسبه بر قیمت بیمه اولیه و قیمت بیمه نهایی است که درصدی از مبلغ نیز به عنوان کارمزد به کارگزار و شرکت بیمه‌گر تعلق می‌گیرد. مبلغ اولیه بیمه بدنه بر مبنای ارزش روز خودرو و مبلغ نهایی آن با توجه به معیارهایی مانند؛ تعداد سیلندر خودرو، سال ساخت خودرو، پوشش‌های اضافی انتخابی، تخفیفات و … تعیین می‌شود. تخفیف‌های بیمه بدنه نیز به دو دسته اصلی و فرعی به شرح زیر تقسیم ‌بندی می‌شوند.

تخفیف‌های اصلی بیمه بدنه

  • تخفیف ۲۰ تا ۳۰ درصدی برای خودروهای صفر کیلومتر
  • تخفیف ۱۰ تا ۲۰ درصدی برای خریدهای نقدی و یکجا
  • تخفیف ۲۵ درصدی برای یکسال عدم خسارت
  • تخفیف ۳۵ درصدی برای دو‌سال عدم خسارت
  • تخفیف ۴۵ درصدی برای سه سال عدم خسارت
  • تخفیف ۶۰ درصدی برای چهار سال عدم خسارت

تخفیف‌های فرعی بیمه بدنه

  • تخفیف فرعی برای خرید‌های گروهی بیمه بدنه خودرو
  • تخفیف خودرو معمولی و خودروی گران قیمت
  • تخفیف برای دارندگان بیمه عمر
  • تخفیف برای مالکان خودروهایی که هر دو بیمه شخص ثالث و بدنه ماشین‌شان از یک شرکت باشد
  • تخفیف‌ مناسبت‌های خاص که شرکت‌های بیمه‌ای برای بیمه‌گزاران در نظر می‌گیرند

بهترین بیمه بدنه ماشین چیست؟

هم اکنون شرکت‌های بیمه‌ای متعددی مشغول ارائه خدمات بیمه بدنه خودرو هستند که انتخاب بهترین آن‌ها واقعا سخت و چالش برانگیز است چرا که باید دید معیار انتخاب بهترین چیست؟ اگر معیار انتخاب بهترین بیمه بدنه میزان فروش باشد که طبق اعلام بیمه مرکزی شرکت‌هایی مانند؛ بیمه ایران، آسیا، دانا، پارسیان، البرز، پاسارگاد، معلم، ملت، رازی و نوین به ترتیب جزو ده شرکت برتر هستند.

به‌طور کلی دارندگان خودرو هنگام  انتخاب بهترین و مناسب‌ترین بیمه باید به مواردی مانند؛ تعداد فروش بیمه نامه، توانگری مالی شرکت، میزان پرداخت خسارت ، فرانشیز و … توجه کنند. امکان فروش اقساطی بیمه نیز دیگر فاکتوری است که آن دسته از متقاضیانی که تمایل دارند بیمه بدنه خودروی خود را به‌صورت قسطی خریداری نمایند باید به آن توجه داشته‌باشند.

آیا می‌توان بیمه بدنه خودرو را منتقل کرد؟

Can car body insurance be transferred

انتقال بیمه بدنه یکی از چالش‌های مهمی است که دارندگان این بیمه‌نامه گاها با آن‌ مواجه هستند. در واقع بیشتر مالکان خودرو نمی‌دانند که آیا امکان انتقال بیمه بدنه وجود دارد؟ چگونه باید تخفیف‌های بیمه بدنه خود را به غیر یا خودروی جدید انتقال داد؟ و … . بدین منظور ما در این بخش از مقاله «بیمه بدنه خودرو چیست» قصد داریم تا این دست شبهات شما را به روشنی پاسخ دهیم.

قبل از هر چیز باید بدانید که؛

  • پیش از انتقال بیمه بدنه ماشین حتما تاریخ انقضای آن را بررسی کنید.
  • بعد از فروش و واگذاری خودرو تنها ۲۴ ساعت زمان دارید تا درخواست انتقال بیمه را ثبت نمائید.
  • پس از فروش و واگذاری خودرو تنها ۶ ماه زمان دارید تا سوابق یا تخفیفات بیمه بدنه خود را منتقل کنید.
  • در صورتیکه خودروی خود را بفروشید و الحاقیه انتقال بیمه‌ بدنه برای مالک جدید صادر نشده‌باشد مبلغ خسارت به شما به عنوان بیمه‌شده اصلی تعلق می‌گیرد.
  • اگر تخفیفات بیمه بدنه خودروی خود را منتقل کنید حق بیمه باقی‌مانده به تعداد روزهای باقیمانده از اعتبار بیمه‌نامه محاسبه و به بیمه‌شده پرداخت می‌شود.

انتقال بیمه بدنه به فرد دیگر

امکان انتقال تخفیف بیمه بدنه به شخص دیگر به هیچ عنوان وجود ندارد مگر اینکه فرد مورد نظر جزو بستگان درجه یک مانند؛ مادر، پدر، فرزند و همسر باشد.

انتقال بیمه بدنه به خودروی جدید

امکان انتقال بیمه بدنه به خودروی دیگر (جدید) وجود دارد. در این حالت چه بیمه‌نامه شما دارای اعتبار باشد و چه منقضی شده‌باشد شما می‌توانید با طی مراحل قانونی بیمه‌ بدنه خود را به ماشین جدیدتان منتقل کنید. در این حالت تمامی تخفیفات عدم خسارت به بیمه نامه جدید منتقل خواهد شد.

برای انتقال تخفیف بیمه بدنه ماشین چه باید کرد؟

برای انتقال تخفیفات عدم خسارت بیمه بدنه خودروی خود لازم است با در دست داشتن مدارکی هم‌چون؛ کارت ماشین، سند فروش ماشین و مدارک هویتی و شناسایی خود به شعب یا نمایندگی‌های بیمه مراجعه نمائید. پس از بررسی‌های لازم توسط کارشناسان بیمه، الحاقیه انتقال تخفیفات بیمه بدنه برای شما صادر شده و مراحل انتقال بیمه‌نامه خودروی جدید انجام خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *